12.9.2013

Nahkatossut vauvalle

Olen jo aika kauan sitten saanut muovikassillisen pieniä nahkatilkkuja: suurimmat ovat kooltaan ehkä kahden kämmenen kokoisia ja pienimmät ihan vain kapeita suikaleita. Olen säästellyt niitä siihen päivään että keksin Jonkin Loistavan Idean jonka haluan toteuttaa, mutta suurta inspiraatiota ei ole vielä näkynyt ja kassi vie aika paljon tilaa ompelu- ja askartelukaapissa.

Päätin sitten viimein aloittaa nahkapalojen käytön ja otin (kovin kunnianhimoisesti...) ensimmäiseksi projektikseni vauvan nahkatossut. Ompelukoneen avulla tämä olikin aika helppoa! En omista nahkaneulaa, mutta laitoin koneeseen uuden, oikein terävän neulan ja käytin ompelussa vähän tavallista paksumpaa lankaa toivoen, että tossut sitten kestäisivät paremmin.

Leikkelin eri nahkatilkuista tällaisia kappaleita: 


1. on pohja, sen mitan sain käyttämällä mittatikkuna yhtä sopivankokoista vauvantossua. 2 on varpaiden päälle tuleva osa, hiukan pitkitetty puoliympyrä (mieheni varmaan sanoisi, että melkein puolikas soikio). 3 on kantapäiden taakse tuleva osa: se olisi voinut olla huomattavasti kapeampikin (korkeussuuntaan), mutta tein tarkoituksella vähän liian leveän, koska lopuksi sitä sai muotoilla saksilla.

 • Ompelin varvasosat (2)  kiinni pohjaan (1) oikea oikeaa vasten 
 • Ompelin kantaosan (3) kiinni pohjaan (1) oikea oikeaa vasten niin, että hiukan kantaosan reunasta meni päällekkäin varvasosan kanssa
 • Käänsin ympäri, muotoilin kantaosan saksilla oikean muotoiseksi ja ompelin käsin muutamalla pistolla kantaosan yläreunan kiinni varvasosaan 

Eihän vauva tietenkään tarvitse mihinkään tossuja, mutta ovathan ne aika söpöt! Ja oli kiva kokeilla, kuinka jalkineiden teko onnistuu: äidilläni selasin 1970-luvun ompelu-ohjekirjaa, jossa  lapsille oli ommeltu itse niin sadetakit kuin kesäkengätkin. Pitää kokeilla pitempivartisten tossujen tekemistä seuraavaksi, tyttö nimittäin tarvitsisi popot manducassa kökkimistä varten. Säärystimetkin pitäisi neuloa.

Onko kellään loistoideoita, mitä kivaa pienistä nahkatilkuista voisi tehdä?

4 kommenttia :

 1. http://www.pirkka.fi/albumit/98531-nahkatilkku

  Siihen kivat reunaompeleet tai koristukset, niin on käytännöllinen lahja valmis:) ite oon vaan peikkoja töissä tehnyt nahasta :D

  VastaaPoista
 2. Ja unohdin kirjoittaa että tulipas kivat tossut!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, ja kiitos linkkivinkistä! :)

   Poista
 3. Tää on nyt aika vanha postaus mutta etin ohjeita tommosiin tossuihin 1vuotiaalle ja ite oom tehny nahkatakin jämistä myös rusettipompuloita, n. 15cm pitkä kapea nahkasuikale ja päät muotoilee vähän pulleimmiksi ja kukan terälehen muotosiksi, sitte solmulla tavallisen pompulan ympärille :)

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!