7.9.2013

T-paidasta kori virkkaamalla


Vanhoista t-paidoista ja muista jo kuluneemmista vaatekappaleista saa tehtyä vaikka minkälaisia koreja, mattoja, laukkuja ja pannunalusia virkkaamalla, ellei niistä sitten halua tehdä niitä tässä taloudessa kovin suosittuja pipoja. Isompiin tuotoksiin tarvitaan enemmän kangasta, mutta näytän tässä, kuinka yhdestä t-paidasta syntyy yksi pieni kori. Isomman korin virkkauksesta olen aiemmin kirjoittanut täällä.

 

 1. Otetaan siis yksi kulunut, pesty t-paita.

 2. Leikataan irti
  • kaulus
  • alahelman taite
  • pesulaput 
  • (mahdollinen rinnassa oleva printti, jos halutaan tasaväristä kudetta - itse annoin printin olla) 
  • (paidan saumat, jos halutaan ihan tasalaatuista kudetta: itse olen kyllä surutta leikannut saumojenkin kohdalta eikä se ole ainakaan koreja virkatessa haitannut) 

3. Lähdetään leikkaamaan kudetta paidan alareunasta alkaen mahdollisimman terävillä saksilla n. kahden sormen (= n. 3 cm) levyiseksi suikaleeksi aina paidan ympäri. Yritä olla katkaisematta kudetta välillä vaan kääntele leikkaussuuntaa tarvittaessa, että saat mahdollisimman pitkän suikaleen: tällöin virkkaaminen on miellyttävämpää ja lopputulos siistimpi

 

4. Tässä näkyy leikkaussuunnan vaihtaminen hihan kohdalle tultaessa

5. Kun olet leikannut paidan, voit halutessasi leikata kudetta myös hihoista. Leikkaa niistäkin ensin aluksi pois taitteet, saumat ja muut ylimääräiset.


6. Tästä t-paidasta sain tämän verran kudetta. Nämä riittävät yhteen hyvin pieneen koriin. 


7. Aletaan virkkaamaan. Itse käytin koon 8 puikkoa, 7 ja 8 ovat mielestäni olleet hyviä tämänlevyiseen kuteeseen.


8. Ensin tehdään korin pohja:

  • Tee ensin neljä ketjusilmukkaa ja liitä ne renkaaksi. Tee sitten ketjusilmukka ja ala kiertää aloitusympyrää tekemällä aina kaksi kiinteää silmukkaa jokaisen aloitusympyrän silmukan uloimpaan lenkkiin. Jatka näin pari kierrosta
  • Muuta virkkausta niin, että teet joka toiseen silmukkaan yhden uuden ja joka toiseen kaksi uutta silmukkaa. Jatka, kunnes pohja on halutun kokoinen

9. Kun korin pohja on valmis, aletaan virkata ylöspäin, että saadaan reunat.
  • Tee yksi kierros virkkaamalla uusi kiintäsilmukkarivi aina edellisen kierroksen sisemmästä lenkistä
  • Ensimmäisen kierroksen jälkeen tee ensiksi kaksi ketjusilmukkaa ja jatka sitten virkkaamista aina edellisen kierroksen ulommaiseen silmullalenkkiin (että kori ei alkaisi kaartua sisäänpäin). Voit virkata kierrokset kiinteillä silmukoilla, jos haluat oikein tukevan korin, tai nopeampaa tulosta tuottavilla puolipylvässilmukoilla

10. Kun kude loppuu kerästä, vedä loppukude viimeisen silmukan läpi. Aloita uusi kude seuraavasta silmukasta ja sido kuteenpäät yhteen. Pujottele lopuksi koukun avulla kuteiden päät silmukoiden joukkoon. 


Tadaa, valmis, pikkuinen kori! Yhdestä t-paidasta ei vielä kovin suuria virkkauksia saada aikaiseksi, mutta kolmesta tai neljästä saakin jo aika suuren korin.

Nyt kesällä leikkasin aika monta vanhaa omaa tai sukulaisten paitaa kuteiksi, joten syksyiltoina riittäää virkkausmateriaalia. Haikailen, että vielä joskus saisin jonkinlaisen pienen maton noista aikaisiksi.

Ihanaa viikonloppua!

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!