18.8.2013

Helppoja mekkoja vauvalle

Aiemmin kertoilinkin toisessa blogissani, kuinka olin raskausaikaan asti aikamoisen ompelutaidoton. Ala-asteen käsityötunnit olivat aiheuttaneet sen, että sain päänsärkyä heti, kun näinkin ompelukoneen. Monta vuotta tyydyin ompelemaan vain verhoja, mutta raskausaikana iski jokin alkukantainen hoivavietti tai sitten luppoajasta johtuvat tylsistyminen.

Jos joku muukin tumpelo haluaa väkertää mekon omalle tai tutun pienokaiselle, tai joku taitavampi tehdä nopeasti tytön vaatteita, niin tässä pari vinkkiä hyvistä ohjeista!

Koska miulla on tapana tehdä kaikkiin vaatteisiin "hiukan" kasvunvaraa, niin nyt nelikuisena Ellu on kasvanut sopivan kokoiseksi miun raskausaikana pikkuvauvalleni ompelemaan mekkoon. Tyttö mätsää nyt hienosti huoneensa verhoihin, päiväpeittoonsa ja tuulikaapin kappaan. ;)


Mekon ohje on kirjasta Veikeät vauvanvaatteet (Villamekon ohje, mie tosin tein ilman etutaskua). Voin suositella, niin tuota ohjetta kuin kirjaa yleensäkin myös niille, jotka eivät osaa vaatteeita ommella.

Olen tehnyt samasta kirjasta myös essumekon, jossa Ellu edusti viikon ikäisenä. Tämäkin oli älyttömän helppotekoinen, ja essumekko on malliltaan kiva, koska se sopii paidaksi sitten, kun se on mekoksi liian lyhyt. Ja se sopii niin hoikkelille kuin vähän pyöreämmällekin vauvalle, joten mitoituksesta ei tosiaan tarvitse huolehtia.


Tämä mekko oli ensimmäinen vauvanvaateompelukseni (....kokoa noin 1v...), kirjasta Ompele kaunista lapselle (ohje Taaperon mekko). Tuossa henkarissa roikkuessaan mekko ei ole kovin kaunis, koska kangaskin oli tähän liian paksua (en raaskinut käyttää tähän mitään  ihania kankaita, koska ne olisivat epäonnistumisen hetkellä menneet ihan hukkaan), mutta luonnossa se on ihan suloinen. Ja tämä oli tosi helppo tehdä! Ensi kerralla tosin valitsen ohuemman kankaan.


Kun olin saanut pari mekontekelettä suht onnistumaan, uskalsin koskea yhteen hamstraamistani ihanista kankaista. Koska kangas oli niin kiva, järkeilin, että pitää tehdä niin iso mekko kuin kankaasta vain saa, niin sitä saa sitten katsella pitempään.

Tämän ohje oli tosi helppo, ja se on täältä Kukikkaat kuosit-blogista. Onnistuin omasta mielestäni tässä ihan hyvin, vaikka aina vartin välein supisti pirun kipeästi (kyllä, vietin illan ennen synnyttämään lähtöä tekemällä tätä mekkoa!). Mekko ei ole vino, kuva ei vain ole kovin onnistunut.

OT, Kukikkaat kuosit -blogin kirjoittajalla on myös ihana blogi, 70-luvulta, päivää!


Ellun ollessa jo mahan ulkopuolella toteutin (kirjaston "kirjan laina-aikaa ei voi enää jatkaa"-viestien innoittamana) maatuskamekon Juju - erilainen lastenvaatekirja -ohjeella. Malli oli miusta niin ihana, että päätin uskaltautua kokeilemaan, vaikka toisissa blogeissa mainittiin ohjeen olevan omituinen ja epäselvä. Noh, miulle kaikki ompeluohjeet tuppaavat olemaan omituisia ja epäselviä, mutta tää oli kyllä jotenkin ihmeellinen. Työvaiheita puuttui (?) ja jotkut yksinkertaiset vaiheet oli selitetty todella pikkutarkasti.


Mekko kuitenkin syntyi aika helposti, kun malttoi liikaa olla lukematta ohjeita. ;) Harmi vain, että kirjan mitoitus oli todella reilua, tein mekon koossa 90 (...no kun siinä kirjassa ei ollut pienempiä ohjeita! Ja kasvaahan se Ellu joskus!) mutta kyllä tää on miusta enemmän 100, ellei jopa 110... Ehkä Ellu edustaa tässä kaksivuotispäivillään?

Mutta hei, huomaatteko, ehkä mie kehityn? Tähän viimeisimpään olen saanut tehtyä jo hihatkin!

Ellun lelujen säiltykseen ajateltu rottinkiarkku on ääriään myöten täynnä miun kankaita, joista olen suunnitellut tekeväni niin tyynynpäällisiä kuin Ellulle vaatteitakin. Mistähän joku toisi vuorokauteen lisää tunteja, että ehtisi ompelemaan?


Ei kommentteja :

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!